Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi (TRAD);
a. Terörizm ve radikalleşme konularında akademik bilgi düzeyini artırmayı,
b. Bu kavramlarla ilgili dünyadaki yeni gelişmeleri bilim camiasına ve kamuoyuna aktarmayı,
c. Türkiye’de terörizm ve radikalleşme olgularına özgün kavramlar geliştirilmesine katkıda bulunmayı ve buna yönelik akademik çalışmalar için platform oluşturmayı,
ç. Başta Türkiye’yi hedef alan terör örgütleri olmak üzere; terör örgütleri, terörizm, terörizmle mücadele, radikalleşme ve radikalleşme ile mücadele ve bu kapsamda ulusal ve uluslararası güvenlikle ilgili konularda teorik-analitik-ampirik araştırmalar ve incelemeler yapmayı,
d. Türkiye’de, terörizm ve radikalleşme ile mücadele konusunda güvenilir bilgi üretmeyi,
e. Türkiye’nin terörizm ve radikalleşme ile mücadele kapsamında kazanmış olduğu bilgi birikimi ve tecrübeyi, bu konularda araştırma yapanlara ve uluslararası alana ulaştırabilmeyi,
f. Terör örgütleri, terörizm, terörizmle mücadele, radikalleşme, radikalleşme ile mücadele konularında araştırmalar yaparak, kamuoyunu bilgilendirebilmeyi,
g. Türkiye’de kendi alanındaki literatüre katkı sağlamayı, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın bir yer edinmeyi ve referans gösterilen bir dergi olmayı,
ğ. Terörizm ve radikalleşme alanlarındaki çalışmalara hakemli akademik dergi uygulaması içinde yer vererek kaliteye ve yetkinliğe ulaşmayı amaçlamaktadır.
Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi (TRAD), Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Araştırma Merkezi Derneği (TERAM) tarafından, Ocak ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan ulusal hakemli bir dergidir.
TRAD kapsam bakımından; terörizm, terörizmle mücadele, radikalleşme, radikalleşme ile mücadele, şiddete varan aşırıcılık, uluslararası terörizm, terörizmle mücadelede istihbarat çalışmaları ve ayrıca bahsedilen alanlar çerçevesinde hukuk, psikoloji, antropoloji, tarih, ekonomi gibi alanlarındaki makaleleri değerlendirmeye almaktadır. Bu çerçevede dergimiz, sosyal ve beşeri bilimler alanında yapılan tüm çalışmalara açıktır. Türkçe ve İngilizce makaleler yayın için kabul edilmektedir.
Genel Esaslar
Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Araştırmaları Dergisine gönderilecek makaleler, çalışılan konuya yeni bir boyut getirecek şekilde özgün ve daha önce hiçbir yayın organında yayımlanmamış (farklı dillerde dahil) veya aynı anda değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olmalıdır. Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Araştırmaları Dergisine gönderilen makaleler için ücret talep edilmez. Ayrıca makale gönderen yazarlara da herhangi bir ücret ödenmez. Yazarlar telif haklarını (ticari haklar dahil) yayıncıya devrederler.
Bununla birlikte, daha önce yayımlanmış ancak güncellenmiş, geliştirilmiş makaleler de gönderilebilir. Bu tür makalelerin telif hakkı talebi ilgili kuruluştan yazar tarafından alınır.
Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Araştırmaları Dergisine gönderilecek çalışmaların içeriği şu sıraya uygun olmalıdır. Çalışmanın başlığı, özet, abstract, anahtar kelimeler, giriş, yöntem, sonuçlar, tartışma, kaynakça, ekler. Giriş, sonuç ve kaynakça başlıklarına numara verilmez.
Kelime sınırı
Dergiye gönderilecek makaleler, dipnotlar ve kaynakça dâhil en az 4.000 en fazla 10.000 kelime olmalıdır. Kitap analizleri ise 2.500-4.000 kelime olacak şekilde hazırlanmalıdır.
Yazar Bilgileri
İlk sayfanın sonuna, eğer dipnot bulunuyorsa birinci dipnotun öncesine, yazarın unvanı, kurumu, elektronik posta adresi ve ORCID numarası (*) işaretinin ardına dipnot şeklinde, 8 punto ile yazılmalıdır.
Örnek: Dr.Öğr.Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, erhaankara@gmail.org, ORCID: 0XX0-00XX-3XX5-2XX8
Özet - Abstract
ÖZET ve ABSTRACT başlıkları, hepsi büyük harflerle Times New Roman, 11 punto yazılmış şekilde (ÖZET / ABSTRACT şeklinde) sayfaya ortalanmış olmalıdır. Özet ve Abstract bölümlerinin içeriği 200 kelimeyi aşmayacak şekilde Times New Roman ve 9 punto, önce ve sonra 6nk ve birden çok, 1,15 satır aralığında yazılmalıdır.
Özet ve Abstract bölümünün ardından, Times New Roman, 9 punto ve italik olarak, en az 5 en çok 7 anahtar kelime yazılmalıdır.
Özet ve Abstract da çalışmanın amacı, yöntemi, varsayımı ve sonucu kısaca belirtilmelidir. İngilizce çalışmalarda önce İngilizce “Abstract”, Türkçe çalışmalarda ise önce Türkçe “Özet” yazılmalıdır.
Sayfa Düzeni
Makale metinleri Microsoft Word programında, Times New Roman 11 punto, önce ve sonra 6nk ve birden çok, 1,15 satır aralığında yazılmalıdır.
Kenar boşlukları sağ: 2,5 cm, sol: 2,5 cm, alt: 2,5 cm, üst: 2,5 cm, kâğıt ölçüsü A4 olacak şekilde hazırlanmalıdır. Üst ve alt bilgi 2,5 cm olmalıdır. Sağ ve sol girintiler 0 olarak ayarlanmalıdır.
Hizalama iki yana yaslı olmalı, satır/paragraf başları için 1 cm boşluk bırakılmalıdır.
Yazı Başlığı
Yazı başlığınız (Türkçe ve İngilizce) Times New Roman 11 punto, koyu (bold) ve sayfaya ortalanmış olmalı, kelimelrin tüm harfleri büyük olmalıdır. İngilizce başlık İngilizce özetten (abstract) önce yazılmalıdır. Başlığın hemen altına sağa yaslı olacak şekilde, bold yazı tipinde, yazarın adı (küçük harflerle) ve soyadı (BÜYÜK HARFLERLE) yazılmalıdır.
Başlıklar
Makaleler için en fazla beş alt başlık sistemi kullanılmalıdır. Başlıklar sola yaslanmış olmalıdır. Birinci derece ana bölüm başlıklarının, büyük harf ve koyu olarak yazılmalıdır. İkinci derece alt bölüm başlıkları koyu ve her kelimenin ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır. Üçüncü derece başlıklar koyu, italik ve her kelimenin ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır. Dördüncü derece başlıklar, 11 punto ve yalnızca birinci sözcüğün ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır. Beşinci derece başlıklarda birinci sözcüğün ilk harfi büyük ve italik olarak yazılmalıdır.
Örnek;
1. KAVRAMSAL ÇERÇEVE
1.1. Terör ve Terörizm
1.1.1. Terörizmin Çeşitleri
1.1.1.1. Etnik terörizm
1.1.1.1.1. Etnik terörizmle mücadele yöntemleri
Dipnotlar
Dipnotlar Times New Roman 8 punto, önce ve sonra 6nk ve birden çok, 1,15 satır aralığında yazılmalıdır. Dipnot gösterimi için 1, 2, 3 şeklinde rakamlar kullanılmalıdır. Dipnot metninde alıntı yapılmış ya da bir esere atıfta bulunulmuş ise aynı dipnotta kaynakça gösterilmelidir.
Tablo ve Şekiller
Her tablo ve şekil için sıralama numarası verilmeli (Tablo 1., Şekil 1. vb.) tablo ve şekillerin başlığı üstte bulunmalı, ortalanmış ve ilk harfleri büyük olacak şekilde, 10 puntoda yazılmalı, başlık ile tablo ve şekil arasındaki boşluk 1 satır aralığı olmalıdır. Tablo, şekil ve grafiklere ilişkin kaynaklar; ilgili tablo, şekil veya grafiğin başlığının devamına (Kaynak:) yazılmalıdır. Tablo ve şekil içeriği Times New Roman 9 punto olarak yapılandırılmalıdır (Sayfa durumuna göre 8 punto da kullanılabilir). İstatistikler için virgülden sonra üç haneden fazlası yazılmamalıdır.
Kısaltmalar
Kısaltmalar metin içerisinde ilk kullanıldığında önce açık hali ve parantez içerisinde kısaltma yazılmalı, metnin devam eden bölümlerinde açık hali değil sadece kısaltma kullanılmalıdır.
Örnek: Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM).
Atıf ve Göndermelere İlişkin Esaslar
- Atıflar American Psychological Association (APA) son sürümüne göre düzenlenmelidir. Atıfta bulunulan eserler kaynakçada alfabetik sıra ile sıralanmalıdır. Atıf kuralları için lütfen tıklayınız.
- Metin içinde yapılacak atıflar ayraç içinde gösterilecektir. Kaynakça da bu atıf sistemine uygun olarak hazırlanacaktır. Aşağıda farklı nitelikteki kaynaklara yapılan atıf örnekleri gösterilmiştir:
- Baysal (1992) örgütün başlıca faaliyetleri ise manastırlarını tahrip etmek, borçların geri alınmasını önlemek için tefecilerin………………… (s. 1).
- Tarihsel bakış açısının yanı sıra politik şiddetlerini ve kendilerini meşrulaştırma adına ……………….. (Baysal, 1982, s.19).
- Özcan’ın 2004’te yaptığı çalışmaya göre ………………………………. (s. 14).
- Radikalleşmenin günümüzde bu derece önemli bir düzeye ulaşmasının açıklanmasında akademisyenler (Birhan ve Karmer, 1996, s.45; Tarhun, 2005a, ss.31-35; Erkin, 2001, s. 44) gibi faktörlerden…………………………………………………………….
- More ve Ash (1982, s.898) tarafından ortaya konulan……………………….…
- Metin içerisinde alıntı yapılan sayfa numarasını belirtmek için yazar adı ve eser yılının ardından tek sayfa için s., daha fazla sayfa için ss. ifadesi kullanılmalıdır.
(Özgül, 1988, s. 19) ya da (Özgül, 1988, ss. 195–204).
- Aynı yazar veya yazarların farklı çalışmalarında, çalışma tarihi daha eski olan önce yazılmalıdır. Aynı yazarın veya yazarların aynı tarihlerdeki çalışmalarında “a”, “b” şeklinde harfler, çalışmanın yapıldığı yılın yanına yazılmalıdır.
- Bir yazarın düşüncelerinin yeniden ifade edilmesi zorsa veya anlamını yitirecekse 40 kelimeden daha fazla olmayan atıflarda kaynaktan alınan ifade tırnak işareti içinde belirtilerek yazılmalı ve o ifadenin bulunduğu sayfanın numarası belirtilmelidir. Örneğin: (Özen, 2009, s. 17).
- Eğer 40 kelimeden daha fazla atıf yapılması gerekiyorsa alıntı yapılan kısım, iki sekme içeriden, tırnak içinde yazılmalı, en sonuna alıntı yapıldığı yerdeki paragraf (para. 5) veya sayfa numarası (s. 85) belirtilmelidir.
- Yazar ismi belirtilmemiş bir çalışmaya atıf yapılması gerekiyorsa ve bu çalışma süreli bir yayındaysa yayının ismi, yazar olarak belirtilebilir. Örnek: (Adalet Bakanlığı, 1999).
- Aynı parantez içinde birden fazla çalışmaya atıf yapılacaksa çalışmalar alfabetik sıraya göre ve aralarına noktalı virgül konularak yazılmalıdır. Örnek: (Bural, 2010; Başaran ve Erkmen, 1989).
- İkincil kaynaklar, (Bural, 1994’ten akt. Baki, 2003).
Ardıç’ın (2013), Yalçınkaya’dan (1994) aktardığına göre ………………............ şeklinde ifade edilerek ikincil kaynaklardan atıf yapıldığı belirtilmelidir.
Kaynakça Yazımı Esasları
- Kaynakça 11 punto olarak, önce ve sonra 6nk ve 1 satır aralığında ve soyadı alfabetik sırasına göre düzenlenecektir.
- Kaynakça ikinci satırdan itibaren 1 cm içeride olacak şekilde ayarlanmalıdır.
- Kaynakçada, kitaplarda sayfa numaraları belirtilmeyecek, makalelerde derginin ilgili sayfa aralığı belirtilecektir.
- İnternet kaynaklarında erişim tarihi mutlaka belirtilecektir.
- Kaynakça ile ilgili ayrıntılı hususlar için APA’nın (American Physchology Association) bilimsel yazı kriterlerine, Publication Manual of American Psychological Association veya Dergi Park Yazım Kuralları’na bakınız.
https://apastyle.apa.org/products/publication-manual-7th-edition
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/157267
- Kaynakçada yazar sadece soyadının baş harfi büyük, adının ise ilk harfi olacak şekilde aşağıda verilen örneklerde olduğu şekilde yazılacaktır.
- DOI numarası mevcutsa referansın en son kısmına eklenecektir.
Tek yazarlı kitap
Tunalı, V. (2016). Sosyal ağ analizine giriş. Nobel Yayıncılık.
İki yazarlı kitap
Beyit, S. ve Vancı, P. (2018). Dünyada yöneticilik. (Ü. Şensoy, Çev.) İş Bankası Yayınları.
Editörlü kitap
Tripathy, B.K., Sooraj, T.R. ve Mohanty, R.K. (2018). Big data techniques in social network analysis. Panda, M., Abraham, A. ve Hassanien, A.E. (Ed.). Big data analytics: A social network approach içinde. (ss.47-67). CRC Press.
İnternet sayfası
McFadden, C. (02 Temmuz 2020). A chronological history of social media. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. https://interestingengineering.com/a-chronological-history-of-social-media.
Makale
McIntyre, K. E. (2014). The evolution of social media from 1969 to 2013: A change in competition and a trend toward complementary, niche sites. The Journal of Social Media in Society, 3(2): 5-25.
Elektronik Makale
Morris, D.R. (2009). Surprise and terrorism: A conceptual framework. Journal of Strategic Studies, 32(1): 1-27. https://doi.org/10.5703/1288284316979.
Ansiklopedi
Andaç, O. (1985). Meydan Larousse Ansiklopedisi içinde (c. 2, ss.125-135). Neşriyat Yayınları.
YouTube Video
MSB. (7 Mart 2021). Eğitim ve öğretim [Video]. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=9_5wHw6l11o
Kişisel görüşme
Nihat Ali Özcan, Ankara, 10 Ekim 2019, kişisel görüşme.
Yazarlı Gazete Yazısı
Sedat Ergin (23 Eylül 2020). Dışişleri Bakanı’ndan Mısır’a sıcak mesajlar var, Hürriyet.
Yazarı Belli Olmayan Gazete Yazısı
NTV. (23 Eylül 2020). AB dışişleri bakanları Belarus yaptırımlarında anlaşamadı.
Yazarı Belli Olmayan Raporlar, Sonuç Bildirileri vb.
The Berlin Conference on Libya Conference Conclusions, Berlin, 19 Ocak 2020.
Yayımlanmamış Çalışmalar
Ahlat, C. (2020). Uluslararası siyaset. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
Kongre Bildirileri
Semih, G. ve Akçalı, U. (2011). Türkiye’de terörizm. Kantar, G. (Ed.), 1.Uluslararası Terörizmle Mücadele Kongresi bildiriler kitabı içinde (ss. 110-114). İstanbul: ASOS. doi:10.21733789654781.445
BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYINA İLİŞKİN ETİK İLKELER
1. Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi (TRAD) bilimsel araştırma ve yayın etiğinin esasları, evrensel kurallar üzerine kurulmuştur. Bilimsel araştırma ve yayının her aşamasında dürüstlük ve ahlak esastır. Bu çerçevede TRAD Dergisinde yer alan etik görev ve sorumluluklarda Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından kabul edilen ve yayınlanan etik ilkeler benimsenmektedir.
2. TRAD’a gönderilen makaleler en az iki hakeme gönderilmekte ve karşılıklı olarak isimleri birbirlerinden gizli tutulmaktadır.
3. TRAD’a gönderilen makaleler için hiçbir ücret ve karşılık talep edilmemekte, makale gönderme ve makale değerlendirme süreçleri ücretsiz olup aynı zamanda yazarlara telif ücreti de ödenmemektedir.
4. TRAD’da yayımlanmak üzere sürekli olarak makale kabulü devam etmektedir. Hakem süreçleri sonucu kabul edilen makaleler yayımlanacak olan ilk sayı için sıraya alınmakta, şayet ilgili sayının yayım kontenjanı dolmuş ise bir sonraki sayı için rezerve yapılmaktadır.
5. TRAD, Ocak ve Haziran aylarında yayımlanacaktır.
6. Yayımlanacak makalelerin ön kontrol ve hakem atama süresi ortalama 10 gündür. Hakem süreci başladıktan sonra hakemlerin 10 gün davet süresi, 30 gün değerlendirme süreleri bulunmaktadır.
7. Yazarlara verilen düzeltme süresi 15 gündür. Bu süre içinde düzeltme istekleri gerçekleştirilmeyen çalışmalar kabul edilmeyecektir. Editöre başvurulması ve editör tarafından uygun görülmesi halinde bu süre 10 güne kadar uzatılabilir.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA ETİK İLKELERİ
Araştırma etik ilkeleri yapılacak araştırmalara ilişkin ahlaki kurallardır. TRAD tarafından kabul edilen bilimsel araştırma etik ilkeleri aşağıda sıralanmıştır.
1. Verilerin elde edilmesi: Veriler, bilimsel yöntemlerle elde edilir. Bunların değerlendirilmesinde, yorumunda ve kuramsal sonuçların elde edilmesinde bilimsel yöntemlerin dışına çıkılamaz, sonuçlar saptırılamaz.
2. Açıklık: Araştırmalarda kullanılan veriler, malzemeler, kaynaklar ve bulgular kamuoyu ile açıkça paylaşılmalıdır.
3. Katılımcıların rızası: Araştırmalar kapsamında yapılacak anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların rızası alınır. Araştırma, bir kurumda yapılacaksa, katılımcıların rızasından sonra bağlı bulundukları kurumun izni alınır.
4. Dürüstlük ve gerçeklik: Araştırmanın bulguları, araştırmacının kendi çıkarlarına göre uydurmamalı, başka bir yerden almamalı ya da bilinçli olarak yanlış yorumlamamalıdır. Sonuçları, metotları, prosedürleri doğru raporlamalı ve kamuyu yanıltmamalıdır.
5. Kaynakların kullanımı: Bilimsel araştırma için tahsis edilen imkân ve kaynaklar amacı dışında kullanılamaz.
6. Kişisel verileri koruma: Araştırmalarda, araştırmacılar bireylerin mahremiyetine ve sırlarına saygılı olmalı ve araştırmasında izin verilmediği sürece şahıs isimlerini kullanmamalı, kendi kimliğini de saklamamalıdır.
7. Fikri mülkiyet: Araştırmalarda, patent, telif hakkı ve diğer fikri mülkiyetlere saygılı olunması gerekir. Araştırmacı, izinsiz veri, yöntem ve sonuçlar kullanmamalı ve katkıda bulunanları mutlaka referans göstermelidir.
8. Gizlilik: Araştırmacılar tarafından, gizli iletişimler, personel kayıtları, ticari ve askeri sırlar, hasta kayıtları korunmalıdır. Yapılacak çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgilerin, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanılması, gizliliğine riayet edilmesi ve korunması sağlanır.
9. Objektiflik: Araştırmalarda taraflı deney tasarımı, veri analizi ve yorumlardan mutlak suretle kaçınılmalıdır.
10. Bütünlük ve tutarlılık: Araştırmada bütünlük ve tutarlılık sağlanmalıdır.
11. Titizlik: Araştırmalarda dikkatsizlik yüzünden yapılan hatalar, çalışmanın baştan sona tekraren incelenmesiyle önlenmelidir.
12. Sosyal sorumluluk: Araştırmalarda sosyal sorunlara, toplumsal infiale yol açabilecek konulardan kaçınılmalıdır.
13. Ayrımcılık: Araştırmalarda, cinsiyet, ırk, köken ve diğer faktörleri kullanarak ayrımcılık yapılmamalıdır.
14. Hayvanlara özen gösterme: Araştırma sırasında kullanılan hayvanlara gereken ilgi ve saygı gösterilmeli. İyi tasarlanmamış ve gereksiz hayvan deneyleri yapılmamalıdır.
15. İnsanları koruma: İnsani konularda yürütülen araştırmalarda risk ve zarar minimize edilmeli, insan onuru, mahremiyeti ve otonomisi korunmalıdır.
16. Araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
f) Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
g) Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,
ğ) İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek,
h) İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmalarda ve diğer klinik araştırmalarda ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranmak,
ı) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak,
i) Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak,
j) Dayanaksız, yersiz ve kasıtlı olarak etik ihlal isnadında bulunmak,
k) Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,
l) Araştırma ve deneylerde, hayvan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermek,
m) Araştırma ve deneylerde, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak,
n) Araştırma ve deneylerde mevzuatın veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak,
o) Araştırmacılar ve yetkililerce, yapılan bilimsel araştırma ile ilgili olarak muhtemel zararlı uygulamalar konusunda ilgilileri bilgilendirme ve uyarma yükümlüğüne uymamak,
ö) Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,
p) Akademik atama ve yükseltmelerde bilimsel araştırma ve yayınlara ilişkin yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunmaktır.
(https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx)
EDİTÖRÜN UYMASI GEREKEN ETİK İLKELER
1. Editör; kendisine iletilen çalışmaları, yazarların din, dil, ırk, etnik köken, siyasi düşünce ve cinsiyet gibi özelliklerine bağlı kalmaksızın sadece çalışmanın kalitesine ve hakem yorumlarına göre değerlendirmesini yapar ve bu hususu takip eder.
2. Editör, etik ihlaller tespit etmesi durumunda makaleyi reddedebilir.
3. Editör dergiye iletilen çalışmalarla ilgili tüm bilgileri gizli tutar, bu bilgileri sorumlu yazar, editör kurulu ve yayın kurulu dışında kimseyle paylaşmaz.
4. Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile yapılmasını sağlar.
5. Editör, makalede sunulan bilgileri kendi araştırmaları için kesinlikle kullanamaz.
6. Editör, dergiye gönderilen makaleleri reddetmek, kabul etmek veya değişiklik istemekte tam sorumluluğa sahiptir.
YAZARLARIN UYMASI GEREKEN ETİK İLKELER
1. Yazarlar gönderdikleri çalışmanın özgün olduğunu, daha önce yayınlanmadığını beyan ederler.
2. Yazarlar, çalışmanın hâlihazırda başka bir dergide değerlendirme aşamasında olmadığını beyan ederler.
3. Yazarlar, çalışmadaki deneysel tasarıma ve uygulanmasına ya da verilerin analizi ve yorumlanmasına katkıda bulunmuş gerçek kişiler olmalıdır.
4. Yazarlar gerekli görülmesi halinde makalede kullandıkları veri setlerine ulaşım imkânı sağlamalıdırlar.
5. Yazarların yayımlanan makalelerinde önemli bir hata olduğunu fark etmeleri halinde editörü, makale yayımlanmadan önce bilgilendirmeleri gerekmektedir.
ETİK KURUL İZNİ GEREKTİREN ARAŞTIRMALAR
1. Yazarlar, etik kurul onayı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayını dergiye sunmalıdırlar.
2. Yazarlar çalışmalarını TRAD Dergisine gönderirken, Dergipark internette sayfasında bulunan “Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu”nu doğru bir şekilde doldurup, imzalamak ve göndermek zorundadır.
3. Eğer etik kurul izini ve/veya yasal/özel izinlerin alınması gerekliyse, bu iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı formla birlikte açıkça sunulmalıdır.
4. Etik kurallar çerçevesinde; TRAD tarafından değerlendirilmesi için “Etik Kurul İzni” gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
HAKEMLERİN UYMASI GEREKEN ETİK İLKELER
1. Hakemler, yeterli uzmanlığa sahip olduklarını düşündükleri konularda hakemlik yapmayı kabul etmelidir.
2. Hakemler, zamanında ve yeterli olarak değerlendirebileceklerini düşündükleri çalışmalara hakemlik yapmayı kabul etmelidir.
3. Hakemler, hakem incelemesinin gizliliğine / mahremiyetine saygı ve özen göstermeli ve bir makalenin inceleme süreci sırasında veya sonrasında, yayımlananların ötesinde çalışmayla ilgili hiçbir bilgiyi açığa çıkarmamalıdır.
4. Hakemler, hakemlik sürecinde elde ettikleri bilgiyi kendilerinin veya başkalarının avantajı için kullanmamalıdır.
5. Hakemler intihal veya diğer etik ihlallerden şüphelendiklerinde dergi editörüne mutlaka bildirmelidir.
6. Hakemler çıkar çatışması olabilecek durumlarda hakemlik yapmamalıdır.
7. Hakemler, değerlendirmelerinde objektif ve yapıcı olmalı, kişisel yorumlar yapmamalıdırlar.
YAYIN POLİTİKASI
1. Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi – TRAD’a gönderilecek yazılar, özgün ve daha önce hiçbir yayın organında yayımlanmamış veya aynı anda değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olmalıdır.
2. Dergiye gönderilen makalelerin ve çalışmaların tamamı lisanslı bir intihal programı kullanılarak incelenmektedir. Bu programlardan alınan rapora göre benzeşme oranı kaynakça hariç %10’un üstünde olan makale ve çalışmalar hakem sürecine girmeden reddedilir.
3. Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi – TRAD’a gönderilen ve yayımlanması uygun görülen çalışmaların tüm yayın, yayım ve dağıtım hakları Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Araştırma Merkezi Derneği’ne aittir.
4. TRAD Dergisinde yayımlanan çalışmalardan alıntı yapılması halinde kaynak belirtilmesi zorunludur. Yazının tamamının kullanılması derginin iznine bağlıdır.
5. Yayımlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Yazılardaki görüşler Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi – TRAD’a ve Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Araştırma Merkezi (TERAM) Derneği’ne mal edilemez.
6. Dergiye gönderilen çalışmalar, yayımlansın veya yayımlanmasın iade edilmezler.
7. Yazarlar makaleler yayımlanmadan önce telif hakları ve lisans sözleşmesini imzalar ve telif haklarını Dergiye devrederler. Telif hakları lisansları, araştırmaların yayımlanması, dağıtılması ve kullanılması haklarını ayrıntılı olarak göstermektedir.
YAYIN ETİĞİ
1. Bilimsel araştırmanın tasarlanması, planlanması, yürütülmesi ve yayına hazırlanması aşamalarında katkıda bulunmamış kişiler, yazar isimleri arasında gösterilemez.
2. Bilimsel yayınlarda bir çalışmadan yararlanırken, bilimsel atıf kurallarına uygun olarak kaynak gösterilir.
3. Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tezler veya çalışmalar, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanılamaz.
4. Evrensel olarak tanınan bilim kuramları dışında hiçbir çalışmanın tümü veya bir bölümü, izin alınmadan ve asıl kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.
TRAD’a gönderilen makaleler için hiçbir ücret ve karşılık talep edilmemekte, makale gönderme ve makale değerlendirme süreçleri ücretsiz olup aynı zamanda yazarlara telif ücreti de ödenmemektedir. (https://www.tradergisi.com/Hakkimizda/etik-ilkeler-ve-yayin-politikasi)